Fotboll i Sverige 2016

Årets fotbollssäsong handlar som alla år om vilka som ska vinna i Allsvenskan. Blir det Norrköping igen eller kan några av de andra klubbarna utmana?  Den stora händelsen för oss fotbollsälskare är självfallet Fotbolls-EM i Frankrike. Hur långt kan Zlatan, Kim, John och de andra ta oss i mästerskapet?

tribunes-of-national-olympic-stadium-in-kyiv-during-football-game

Allsvenskan

Malmö FF är storfavorit till att ta hem årets Allsvenska, i varje fall enligt de flesta experter. Malmö har överlägsna resurser både ekonomiskt och spelarmässigt, men kanske kan något lag överraska, som IFK Norrköping gjorde ifjol – kanske BK Häcken? De gjorde en stark cupinsats och tog sig till finalen, men räcker det till SM-guld? Det är tveksamt, men de kan möjligen hota både IFK Göteborg Och MFF.

Ser vi till tabellen efter sex omgångar så är det IFK Norrköping och Örebo som imponerat hittills, även om en klar tendens sällan går att se förrän minst 10-15 omgångar har spelats.

Fotbolls-EM i Frankrike

Äntligen är det dags för en ny upplaga av fotbolls-EM, där de flesta av världens bästa fotbollsnationer är med.  Ja, det är en hel del av oss som håller EM högre än VM: i världsmästerskapet är det mängder av lag från hela världen, vilka kanske inte alltid har de största bollartisterna. i europamästerskapet är däremot bara topplagen med – det är sällan mer än enstaka lag som inte bjuder på högklassig fotboll.

Vilka är favoriter?

Frankrike är både en stor fotbollsnation och hemmalag, så de är de flestas favoriter, tätt följda av giganterna Tyskland och Spanien. Hur England kan rankas fyra är däremot oförklarligt, men om vi tar med i beräkningen vilket folk som antagligen älskar betting mest i Europa så blir rankingen mer förståelig.  Favoriterna ovan ger ca 5-10 i odds medan ett spel på Sverige ger 100 gånger pengarna. Vill du se de exakta oddsen oddsen så titta in på några av de stora bettingsajterna.

Oddsen justeras dagligen beroende på hur hårt spelade lagen blir, men ger i varje fall en ungefärlig bild av hur vi rankar lagen, även om vi ibland tippar med hjärtat. Är vårt landslag inte bättre, eller kan Sverige överraska? Det får vi se i våra inledande tre gruppspelsmatcher – för visst blir det fler?

2016-06-13 18:00 Irland – Sverige, Stade de France  –  SVT
2016-06-17 15:00 Italien – Sverige, Stadium Municipal de Toulouse – SVT
2016-06-22 21:00 Sverige – Belgien, Stadium Allianz Riviera – E TV4