Att komma tillbaka efter en skada

För den som har råkat ut för en idrottslig skada kan vägen tillbaka vara tung. Även om vila oftast är den initiala rekommendationen, är det även viktigt att ta så tidigt som möjligt ta sig upp i sadeln och på nytt stärka sin kropp, om än med stor tillförsikt.

stukning

Kanske är det så att du inte bara gillar att titta på fotboll och sport av annat slag, utan även gillar att utöva någon själv. Nästan alla som är, eller har varit, fysiskt aktiv inom en sport där du på riktigt sätter kroppen på prov, har förr eller senare haft oturen att vara med om någon typ av skada. Enkel eller svår. Om så är fallet för just dig, vet du kanske även hur jobbigt det kan vara att ta sig tillbaka till sin normala prestationsnivå efter att du varit borta ett tag. Det är därför än viktigare än någon annan gång att man tar sin träning på allra största allvar, så fort att man nått en punkt i sitt tillfrisknande att man återigen kan bara röra på sig i någon utsträckning.

Skonsamma träningsformer

Det finns en rad olika sätt att träna på som inte belastar och anstränger dina muskler och leder i samma utsträckning som mera traditionella övningar som kan vara skadliga tidigt efter en skada, även om de ändå tränar och stärker dessa områden i kroppen. Att träna med elastiska band, som sjukgymnaster gärna använder sig av är en sak som vi rekommenderar, där du med väldigt lätt och skonsam belastning får en chans att bygga upp förlorad muskulatur. Bland större träningsutrustning som du kan ha hemma är crosstrainern ett mycket bra val. En crosstrainer tränar i princip muskulaturen i hela kroppen och dessutom på ett skonsamt sätt, samtidigt som du även får den konditionsträning du säkerligen också behöver. För den som är ordentligt less på att sitta hemma så är även en helt vanlig cykeltur ett bra sätt att komma i form, men tänk då på att vara noga med växelvalet och att inte utsätta kroppen för en alltför hög belastning.